9 Mayıs 2016 Pazartesi

GODDESS OF FIRE, JUNG YI

(Eng and Tr comment)


Favorimdir! Kaliteli bir yapım ayrıca en beğendiğim dizi diyebilirim. Dizi, tarihi ve dramı içeriyor.
Joseon Hanedanlığı zamanında çok kıymetli olan seramik ve seramik sanatkarlarını, yolsuzlukları konu alırken babasına verdiği sözü gerçekleştirip Kore'nin en iyi seramik sanatçısı olmaya çalışan Jung Yi'yi görüyoruz. Diziyi çok sevmemde ki bir diğer sebep başrolde Moon Geun Young'ın yer alması. Onu Jung Yi karakterinde izlerken, en yakın  arkadaşını da Kim Bum oynuyor.
                                                                                                


(Dizinin bu sahnesi dehşetti. Bu adamın oyunculuğuna hayran kaldım. Moon Geun Young'da en sevdiğim Koreli aktris olduğundan bu dizi de yine oyunculuğunu konuşturmuş)










 Dizi de romantizm de olsa da tarih ve dram çok daha ağır basıyor. 32 bölümden oluşan diziyi iki kere izlemiş olsam da sıkılmadan üçünce kez bile izleyebilirim. Dizi oldukça akıcı. İlk dört bölümde karakterlerin çocukluklarını başka oyuncular oynadığı için sabırsızlanabilirsiniz fakat sabredip beşinci bölüme gelirsiniz ne demek istediğimi anlayacaksınız. Dizi, sarayda dönen entrikalara da baya ağırlık vermiş. Her bölümün sonunda şimdi ne olacak?' diye meraklandırıyor izleyiciyi. Soluksuz izlemiş ve bitmesini hiç istememiştim=(   (En alt bölüm spoilerdan ve favorilerden oluşmaktadır.)






Ayrıca dizi, Kore tarihinde kral Sejong döneminde geçtiğinden dolayı bu tarihsel kişilikler hakkında fikir edinebilmenizi de sağlıyor. Kısacası Kore tarihi için çok önemli bir dönemde geçiyor.

Bana sorarsanız, başta şüpheyle başladığım bu dizi(kim bum ve moon geun young için izlemeye başlamıştım ki ikisini çok severim) beklentilerimin çok üstündeydi. Gerek senaryosu, gerek oyuncu kadrosu ve müthiş performansları(mendilleri hazırlayın) gerekse de ost'ları( orijinal dizi müzikleri) ile efsaneydi ve onca dizi izlememe rağmen hala favorim olarak ilk sırada =)




The drama is about the girl,Jung,who wants to be the best craftman of ceramic and Joseon dynasty’s greatest and first female ceramic artist. Because of her promises, she struggle so much and has so hard time.Being craftman is so precious in this time in Korea but unfortunately women can not become craftman because of rules. In this period, men believes that women brings the bad luck so craftmen dont allow women developing themselves so much. The story of the drama also tells the important period of Korea. There is a king who called Sejong has to choose the heir among the princes.
You can learn new information about Korean history. Although it harmonized with fiction- not all things are right of course- general things let you know sth about the period.
Main actress is Moon Geun Young and one of the main actor is Kim Bum who as Taedo. Also another male main actor is Lee Sang Yoon as prince Gwanhae. I need to say that  pure love is in air in the drama.

Bu iki erkek oyuncuyu dizi de çok başarılı buldum. Byun Hee Bong(soldaki) zaten bir çok Kore dizisinde karşısınıza çıkacak bir karakter ve mükemmel bir oyuncu. Jun Kwang Ryul (üstteki) ise kötü rolünün hakkını vermiş. Kendisine hayran kalmıştım. Çok başarılıydı.




FRAGMAN




        -  SPOILER VE FAVORILER-
 
-SPOILER-

 Hiç bir şekilde pişman olmayacağınız bu diziye benim gibi "Tarihi dizi ne kadar güzel olur acaba?" önyargısıyla başta düşünenler olabilir fakat ben de zor dizi beğenen biriyim ve maalesef bir çok yarım bıraktığım Kore dizisi oldu. Bu yüzden beğeneceğinizi düşünüyorum.
Jung Yi babasının öldürülmesi ile birlikte küçük yaşta yetim kalır. Annesi onu doğururken öldüğü için sadece Taedo (Kimbum) ve onun ailesi ile diğer çocukluk arkadaşı ve ailesi ile baş başa kalır fakat babasının her zaman iyi bir sanatkar olmasını istediğini bilen JungYi onu zamanında dinlemeyerek, seramik yapmayı istemediği için vicdan azabı çeker. Böylece kendine babası için bir söz verir. Kore'nin en iyi kadın sanatkarı olacaktır. Bunun için de eğitim alması gerekmektedir. Ayrıca babasının en büyük düşmanı olan Efendi Yi'den(en üstteki gif'te kıza tokat atan adam)  babasına kötü sanatkar dediği için en iyi şekilde karşısına çıkarak intikam almayı ister. Bu yüzden Taedo hariç herkesin, onun öldüğünü düşünmesini sağlar. Taedo ise Jung'u gördüğü ilk günden beri sevmektedir fakat mecbur kalır ve beş yıl sonra buluşmak üzere iki arkadaş ayrılır. Bu süreçte Jung'u izleriz. Babasının ustasına gider ve beş yıl ondan eğitim alır. Hayali Punwon'a girebilmektir. Punwon ise babasının düşmanı Efendi Yi'nin başkanlığını yaptığı, saraya bağlı olan en önemli sanat merkezidir ve tüm iyi sanatkarlar oradan çıkmaktadır fakat en önemli sorun o dönemdeki batıl inançlar yüzünden kadınların sanatkar olmalarına izin verilmez. Böylece Jung erkek kılığına girer ve Punwon'a kabul edilmeyi başarır.  Zamanında prens Gwanghae ile tanışmış olan Jung, Gwanghae tarafından unutulmamıştır.  Zamanla kendini daha da geliştirmeye devam eden Jung hem Taedo hem Gwanghae ile tekrar karşılaşır ve bir aşk üçgeni doğar ( içinize oturacak sahnelere hazır olun)Bir zaman sonra Efendi Yi, Jung'un kız olduğunu ve Euldam'ın kızı olduğunu öğrenince işler karışır.  Yanlış hatırlamıyorsam 17'ince bölümden sonra öyle şeyler olmaya başlıyor ki şimdi ne olacak, nasıl kurtulacaklar diye düşünüyorsunuz. İzlediğim Kore dizileri içinde en iyi senaryoya sahip olan dizi buydu. Oyuncuları da çok sevdiğim için ben de çok özel bir yeri var. Asıl olaylar, Jung'un ailesi hakkındaki gerçekleri öğrenmesi ile olaylar zirve yapıyor :) Saray entrikaları sizi sizden alıyor. Bir de işin içine Japon istilası girince olanlar oluyor.  Kalbinize dokunacak dizi için şimdiden iyi seyirler:)

FAVORİ SAHNELER
En iyi sahnelerinden birini yukardaki gif'ler şeklinde koydum.  Efendi Yi'nin, Jung'un  Euldam'ın kızı olduğunu öğrendiği sahne.
Bir diğer favori sahnem ise prensin her şeyden vazgeçerek Jung'a kaçalım dediği sahneydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder